Rabu, 19 Jun 2013

Cencaru belah belakang

IKAN
FISHES



IKAN LAUT

MARINE FISHES









Cencaru
(Megalaspis cordyla)

Megalaspis cordyla





Megalaspis cordyla

Sejenis ikan laut.

Peribahasa ; Cencaru mkn.petang :pekerjaan yg.lambat tetapi hasilnya baik.


' A marine fish'











Cencaru belah belakang




Megalaspis cordyla


Buat dua belahan di sepanjang sirip  belakang.

'Make 2 cuts along the dorsal fins'

















Siapkan sambal.

'Prepare the chilly paste'

















Tumbuk cili kering dgn.belacan.

'Pound the dried chillies with the prawn paste'















Tumbuk halus
'Pound the chillies as fine as you can'
















Masukkan bawang besar.

'Add in sliced onions'

















Tumbuk hingga halus

'Pound till fine'
















Cili dan bawang

'Chillies and onions'
















Tambahkan air asam jawa

'Add in the tamarind juice'















Masukkan gula dan garam

'Add in salt and sugar'

















Masukkan sambal ke dlm.'poket'

'Fill the "pockets" with the chilly paste'














Goreng dlm.minyak panas.

'Fry in hot oil'

















Goreng kedua belah

'Fry on both sides'















Sementara itu ,goreng lebihan sambal.

'Meanwhile fry the remaining chilly paste'
















Goreng sambal hingga hampir garing.

'Fry the paste till almost brown'

















Cencaru Belah Belakang


Tuangkan sambal goreng ke atas ikan.





'Pour the fried chilly paste over the fried fish'









Tiada ulasan:

Catat Ulasan